Erica de Koning PhD
Klinisch psycholoog || Executive coachGeschiedenis

De praktijk

De praktijk is gevestigd op Breestraat 24 , in een monumentaal pand, met een zeer interessante geschiedenis! Uit de archieven blijkt namelijk dat Sigmund Freud (1856-1939), de grondlegger van de psychoanalyse en de psychotherapie, in 1910 zelf door de Breestraat wandelde om een andere beroemdheid te ontmoeten, Gustav Mahler (1860-1911).

Mahler logeerde toentertijd in Hotel Du Lion d’Or, hetzelfde pand waar nu de praktijk in gevestigd is. Mahler had contact gezocht met Freud omdat hij serieuze relatieproblemen had met zijn zeer veel jongere vrouw Alma, waaronder erectieproblemen.

Augustus 1910, hadden Mahler en Freud een afspraak in de Vergulde Turk (het gebouw waar vroeger de V&D in zat), vlak voordat Freud naar Sicilië vertrok. Ernest Jones, schrijft in zijn biografie over Freud, dat de twee mannen ruim 4 uur door Leiden wandelden onder andere langs het Academisch gebouw, de Hortus Botanicus en het Rapenburg. Tijdens deze wandeling vond de psychoanalyse van Mahler plaats. De therapie had zeker effect, de erectieproblemen verdwenen en de huwelijksrelatie leek ogenschijnlijk verbeterd.  Lang heeft Mahler hier echter niet van kunnen profiteren, hij overleed een jaar later.

Hoewel Mahler geen idee had was psychoanalyse was, gaf Freud aan dat hij nog nooit eerder een client gehad had, die zo snel begreep hoe psychoanalyse werkt.

bron: Mahler foundation,  Thijs de Wolf