Erica de Koning PhD
Klinisch psycholoog || Executive coachTarieven

Psychotherapie is opgenomen in de basisverzekering als Specialistische GGZ. Om in aanmerking te komen voor vergoeding heb je een verwijzing van de huisarts nodig en er dient sprake te zijn van een DSM-5 classificatie. De praktijk heeft in 2024 enkele contracten afgesloten met verzekeraars, namelijk Zilveren kruis (waaronder FBTO, Interpolis en de Friesland zorgverzekeraar) en DSW (waaronder Twente zorgverzekeraar en Stad Holland).

Het tarief voor psychotherapie wordt jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wanneer de praktijk geen contract heeft met je verzekeraar, betaal  je eerst zelf de rekening, gebaseerd op een sessietarief. Het NZa tarief voor 45 minuten behandeling is €179,24, voor 60 minuten is € 212. Doorgaans breng ik de eerste 3 gesprekken in rekening als diagnostiek (NZa-tarief: €242,66 per consult van 60 minuten). Je ontvangt een factuur die je bij de zorgverzekeraar kan indienen.

De mate van vergoeding is afhankelijk van de polis. Wanneer je een zuivere restitutiepolis hebt dan krijgt je de kosten in de meeste gevallen volledig vergoed. Als je een naturapolis of een beperkte restitutiepolis hebt dan is de vergoeding doorgaans 60-80%.

Mocht er geen sprake zijn van een diagnose die valt onder verzekerde zorg (onverzekerde prestatie, OZP) is het tarief in 2024 € 132,24 per sessie. Een verwijzing is dan niet nodig.

Voor het niet tijdig afzeggen van een sessie (binnen 24 uur voor de afspraak) reken ik een now-show tarief van 50 euro.

Executive coaching wordt berekend per traject. Op basis van een kennismakingsgesprek van 45 minuten kijken we of er een goede match is en of jij denkt dat ik je kan helpen. De offerte voor een traject wordt vaak door de werkgever betaald, en er wordt BTW over berekend.

Team coaching/training wordt per opdracht berekend. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken wat er nodig is voor het team. Op basis van dit gesprek stel ik een offerte samen.

Supervisie voor psychologen SKJ, of in opleiding tot GZ psycholoog of Klinisch Psycholoog is €125 per sessie ( 45 minuten)